#repost @sevdeyemek
Elmalı ay çöreği 🍎🍏
400 gr un
200 ml süt ( 1 su bardağı)
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı kur maya
2 yemek kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Beyaz susam
1 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı su
İç malzeme
4 adet elma
1/2 su bardağı kuru üzüm sarı olandan
1 çay bardağı fındık ( isteğe bağlı )
Yarım çay bardağı kuru meyve
Kekler için kullandığımız kuru meyvelerden
1 su bardağı toz şeker
Elmaları soyup küp küp doğruyoruz. Geniş bir tavaya alıp üzerine şekeri, findiklari ve kuru meyveleri ilave ediyoruz. Kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra altını kapatıp 1 tatlı kaşığı tarçın ilave ediyoruz. (Tarçın isteğe bağlı, ben kullanmadım) İç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
Unu karıştırma kabına alıyoruz. Unun ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Ortaya mayayı koyuyoruz.
Unun üzerine gelecek şekilde tuz serpiyoruz. Mayanın üzerine sütü döküyoruz. Tereyağını ekliyoruz. Yumurtayı kırıyoruz. Un almadan mayayı yoğurarak eritmeye çalışıyoruz. Maya eridikten sonra yavaş yavaş un alarak yoğurmaya devam ediyoruz.
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. İç harcı hazırlamaya başlıyoruz. Hazırladığımız hamuru 7 parçaya ayırıp mandalina büyüklüğünde bezeler koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
Elimizle üstlerine bastırarak oval şeklinde genişletiyoruz. Açtığımız hamurların ortalarına elmalı harcı koyuyoruz. Rulo şeklinde yuvarlıyoruz. İki uç kenardaki hamuru ortaya doğru getirerek yarım ay şekli veriyoruz. Çöreklerin birazını yuvarlak yapıyoruz. Önce pekmezli suya batırıp daha sonra susama bulayıp ortasını çukur yaparak elmalı harcı yerleştirip bu şekilde yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.
Tüm hamur bezelerine aynı işlemi uyguluyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, file fındık serpiyoruz. Yarım saat kadar oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından önceden ısıtmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz afiyetle olsun.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments