Kolanın İnsan Vücudundaki Şok Edici Zararları - Resimli Yemek Tarifleri

Column Left

Takip Et

2 Mart 2020 Pazartesi

Kolanın İnsan Vücudundaki Şok Edici Zararları

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Kolanın İnsan Vücudundaki Şok Edici Zararları
Her gün 1 bardak kola içerek vücudumuza vereceğimiz zararların ne kadar büyük olabileceğini biliyor musunuz? İşte kolanın zararları.
Kolanın Zararları Nelerdir?
Yemeklerde ve serinlemek için sıklıkla içtiğimiz kolanın vücudumuza verdiği zararlardan haberdar mıyız? Aslında bir çok insan kolanın zararlı olduğunu bilmektedir.
Peki 1 bardak kolanın zararları nelerdir? Aşağıda bir bardak kola içtikten bir saat sonra vücudumuzda ne gibi olumsuz durumların yaşandığını görebiliriz.
İlk 10-12 dakikada: Vücudumuza yaklaşık olarak 10 çay kaşığı şeker girer. Bu uzmanların önerdiği günlük tüketimin 100 katı kadardır. Kolada bulunan “fosforik asit” nedeniyle herhangi bir mide bulantımız olmaz.



İlk 20. dakika: Kan şekerimiz aşırı şekilde yükselir. Pankreas, şekeri dengelemek için aşırı derecede insülin salgılar ve fazla kan şekeri karaciğerde yağ olarak depolanmaya başlar bu nedenle günde 1 – 2 kutu kola tüketenlerin tip – 2 diyabet geliştirme olasılığı %26 daha fazladır.
40 dakika sonra: Kafeinin tamamı vücuda girmiş olur. Kan basıncı yükselir. Beyinde ödül ve zevk hormonu olarak bilinen dopaminin etkisi artar. Bu hormon eroin bağımlılığında vücudumuza etki eden hormonlar ile birebir olarak  aynıdır ve kolanın zararı tam olarak burada başlar.
60 dakika sonra: İstemsiz olarak tuvalete çıkma ihtiyacı hissedersiniz ve vücudumuzda ani bir açlık hissiyatı oluşabilir. Bu bizi bağımlılık yapan kısır bir döngüye sokar ve tekrardan tatlılara veya kolaya sarılırız.
Kısaca Kolanın Sağlığa Zararları
Kolanın zararlarının en önemlisinin bağımlılık olduğunu ve vücudun bir kısır döngüye girmesine sebep olduğunu öğrendikten sonra genel olarak bazı organlarımıza verdiği zararlar ise şunlardır.
Kolanın dişe verdiği zararlar çürüme ve sararma etkileri, kaslara olan zararları ise kalsiyum ve protein miktarını azaltarak osteoporoz riskini arttırmasıdır. Bunun haricinde sarı kolanın zararları ya da pepsi kolanın zararları diye bir ayrım yapmanın doğru olmadığını bilmelisiniz.
Katkı maddesi içeren gazlı ve içindeki şeker oranın yüksek olduğu bütün kolalar zararlıdır.
Kola bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle vücudumuza bazı zararlar vermektedir. Bu zararların bir çoğu hastalık olarak geri dönmektedir. Şimdi gelelim bu kısır döngünün uluslararası dünya sağılık örgütü tarafından bilimsel olarak kaydedilen vücuda zararlı etkilerine;
Karaciğer hasarı
Diş çürüğü
Böbrek hastalıkları
Mide ekşimesi
Osteoporoz





Hipertansiyon
1. Kolanın Cilde Zararları
Aşırı kola tüketimi vücutta gözle görülebilir yağlanmalara sebep olmaktadır. Özellikle ergenlik dönemlerinde fazla kola tüketen gençler de yapılan araştırmalar gösteriyor ki;
Ciltlerinde oluşan sivilce ve yağ bezeleri fazla kola tüketmeyenlere göre oldukça fazladır. İlerleyen yaşlarda da en belirgin etki göz altında bezelenmeler ve cilt yağlanmalarında ciddi miktarda artış olarak görülen kolanın cilde zararları ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Bizlerden tavsiye eğer güzel ve parlak bir cildiniz olsun istiyorsanız kola tüketiminizi tekrar gözden geçirin.
2. Kolanın Mideye Zararları
Reflü
Mide yanması
Mide ekşimesi
Gastrit
Karın şişkinliği ve gaz
Hamilelikte Kolanın Zararları
Tüm insanlığın ortak geleceği olan çocuklarımız ve cennetin ayakları altında olduğu söylenen annelerimizin gebelik dönemlerinde toplumumuz tarafından etkileri pek  fazla göz önünde bulundurulmayan koladan katiyen uzak durmaları gerekiyor.
Vücutta yaptığı şeker- insülin dengesizliği ve karaciğere etkilerinden bahsetmiştik. Bu etkiler gebe kadınlarda gözle görülür bir artış içermektedir çünkü bildiğiniz üzere gebe kadınlar vücutlarına giren gıdaları sadece kendi hayat idameleri için kullanmazlar. Vücuduna aldıkları tüm gıdalar yavruların kan dolaşımına ve vücut sistemlerine de girmektedir.
Bu sebepten kolanın zararları konusunda hamile kadınlar daha hassas davranmalıdırlar. Peki kolanın ne gibi bir zararı olabilir hamile kadınlara:
Yazımızda bahsettiğimiz üzere kolanın ilk saatlerdeki zararları sık idrara çıkmaktır ve idrara çıktığımızda vücudumuzda kalması gereken kalsiyumları da şeker dengesini ayarlamak için vücuttan dışarı atmak durumunda kalıyoruz. Kalsiyum çocuklarda kas ve beyin gelişimi için en önemli minerallerin başında gelmektedir.  1 kutu kola tüketimiyle vücuttan atılan kalsiyum miktarı ise çocuklarda kemik ve dişlerin gelişim sorunlarına yol açabilir.
Aynı zamanda hamilelikte mide şikayetleri çeken anneler kolanın midede yaptığı ekşime, yanma ve reflü gibi sorunlar nedeniyle bu mide şikayetlerinde artmalar görebilir.
Gelelim kolada bulunan kafeine, kafeinin en belirgin etkisi kalp atışını hızlandırmasıdır. Bu ise kafeini parçalamakla görevli karaciğerin fazla çalışmasına sebep olmaktadır. Çocuğun karaciğeri henüz bu kafeini parçalayacak düzeyde gelişmemiş olduğu için çocukta karaciğer yorulmalarına sebep olabilir. Tüm araştırmalar gösteriyor ki hamilelikte kola tüketimi kesinlikle zararlıdır ve içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kolanın İçindekiler Nelerdir?
Karmin: Renklendirici bir maddedir ve bir tür böcekten elde edilir.
Aspartan: Bir tür katkı maddesidir. Yapay tatlandırıcı olarak kullanılır.
Asesülfan: Yapay tatlandırıcı olarak kullanılır ve kanserojen etkileri araştırılmaktadır.
Sakarin: Bir tür renklendirici ve tatlandırıcıdır.
Kolanın içerisinde yıllardır mit haline gelen fare zehiri ve benzeri kimyasalların kullanıldığı iddiası ise coca cola company tarafından yalanlanmıştır fakat araştırmalar gösteriyor ki kolada kesinlikle bir takım zararlı kimyasallar bulunmaktadır.
Kolanın zararları ile ilgili bu makalemizi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarından paylaşabilir ya da yorum yazabilirsiniz. Özellikle çocuklarımızı kola bağımlılığından kurtarmak için çaba göstermeniz dileğiyle
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments