Sponsorlu Bağlantılar
Poğaçaların yumuşak olması için dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Yumuşak poğaçalar için püf noktaları
Poğaça herkes tarafından sevilerek tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. Özellikle altın günlerinin vazgeçilmezi olan poğaçanın birçok çeşidi ve tarifi bulunuyor. Ancak bu tariflerden ve çeşitlerden önce poğaçanın yapısının tam tutması gerekiyor. Poğaçanızın pastaneden alınmış gibi olmasını istiyorsanız aşağıda yer alan yöntemleri deneyebilirsiniz.
Her poğaça tarifinin farklı malzemeleri bulunuyor. Bu malzemeler poğaçanın farklı tatta ve formda olmasını sağlıyor. Herkes özenle yapmış olduğu poğaçanın yumuşak olmasını ve pofuduk görünmesini istiyor. Poğaça yapımında uygun püf noktaları uygulayarak istediğiniz poğaça kıvamını elde etmeniz çok kolay olacak.
POĞAÇALARI DAHA YUMUŞAK YAPMAK İÇİN
MAYA HARİÇ TÜM MALZEMELERİ HAZIRLAYIN
Poğaça yapmaya başlamadan önce, kullanacağınız tüm malzemeleri (maya hariç) tezgahın üzerine çıkartın. Kullanacağınız mayanın son kullanma tarihine mutlaka göz atın. Eliniz hamurdayken, malzemeleri ayırmak zor olacağı için, malzemeleri uygun ölçüler halinde hazırlayın.
MALZEMELERİ SIRASIYLA EKLEYİN
Yumuşak poğaça yaparken dikkat edilecek en önemli hususların başında, işlem sırası gelir. Tariflerin birçoğunda malzemelerin hangi sırayla konulacağı söylenir. Bu sıralamaya dikkat ederek poğaçanızın lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
MALZEMELERİ YARIM SAAT ÖNCE DIŞARIYA ÇIKARIN
Poğaça yapımında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt, yumurta ve yoğurt gibi malzemeler soğuk olursa, hamur sert bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden poğaça yapımına geçmeden yarım saat önce malzemeleri çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin.
HAMURA TOZ ŞEKER EKLEYİN
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
KATI MALZEMELERİ ELEYİN
Poğaça hazırlarken en çok hata yapılan şeylerden biri de katı malzemeleri elekten geçirmemektir. Özellikle un, uzun süre kapalı bir ortamda kaldığı için topaklanır. Unu doğrudan bardakla eklerseniz, kıvamsız ve sert bir hamur elde edersiniz. Bu durumu önlemek için, unu ve diğer katı malzemeleri elekten geçirerek yavaş yavaş ilave edin.
TUZU EN SON EKLEYİN
Tuz, mayanın aktifleşmesini önleyen bir malzemedir. Bu yüzden sıvı malzemeleri ve unu ekledikten sonra, tuz ekleme işlemine geçebilirsiniz.
İÇ HARCI ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Eğer poğaçanızın içerisine peynir, patates gibi bir malzeme ekleyecekseniz, hamur mayalanırken iç harcını hazırlayın. Böylece zamandan kazanabilirsiniz. Ayrıca patates veya kıyma gibi kavurma işlemi gerektiren iç harçları, iyice soğumadan hamurun içerisine koymayın. Çok sıcak malzemeler, hamurun yapısını bozar ve yeterince yumuşak olmamasına yol açar.
NEMLİ BEZ KULLANIN
Poğaçanın hamurunu hazırladıktan sonra, üzerini nemli bez ile örtün. Oda sıcaklığında en az 45 dakika bekletin. Böylece hamurun mayası fermente olacak ve hamur istediğiniz gibi kabaracaktır.
FIRINI ÖNCEDEN ISITIN
Poğaçaların eşit miktarda pişmesi için, fırını mutlaka önceden ısıtın. Poğaçaların pişmesi için, 180 derece genellikle idealdir. Fakat tarif detayında farklı bir derece verildiyse, tarife sadık kalın. Eğer tarifte derece verilmediyse ve mayalı poğaça yapıyorsanız, 190 derece pişirme işlemi için uygundur.
Sponsorlu Bağlantılar
Hiç yorum yok:
Comments